- Timbang 100 g rumpai laut kering. Basuh rumpai laut dan ramas-ramaskan seperti membasuh beras (5-6 kali).
- Rendamkan rumpai laut semalaman.
- Buang air rendaman dan basuh sekali lagi (5-6 kali).
- Kemudian, toskan rumpai laut tersebut.
- Sediakan periuk untuk merebus.
- Masukkan rumpai laut yang telah ditoskan dan campurkan 2.5 liter air ke dalam periuk yang sama untuk direbus.
- Masak dengan api yang perlahan dalam 30-45 minit. Kacau sehingga hancur.
*** Untuk bau yang wangi boleh letak daun pandan.
Penyediaan Sebagai Masker Muka:-
- Selepas rumpai laut direbus, tapiskan dahulu. Sisa tapisan air rebusan itu digunakan untuk buat masker.
- Biarkan sisa tapisan rumpai laut.
- Cuci muka.
- Sapukan pada muka dan leher. Kulit akan merasa sejuk dan lembab.
- Biarkan masker kering dalam 30 minit.
- Kemudian, basuh muka dengan air hingga bersih.
- Lapkan muka.
NOTE
- Ibu kolegan yang telah siap dimasak hendaklah disimpan di dalam peti ais untuk menjaga kesegarannya.
- Kolegan yang sudah dimasak tahan selama 1 bulan.
No comments:
Post a Comment